SVATOMARTINSKÁ HUSA

na pomerančích nadívaná jablky 

Na husu budete potřebovat:

1 husu
2 velká jablka
2 velké pomeranče
2-3 lžíce brusinek nebo brusinkového kompotu
10 kávových lžiček koření TRUMF kmínový pepř na vepřové maso
150 ml vody
bílé víno na podlévání

Umytou husu zvenku i zevnitř potřete kořenící směsí TRUMF kmínový pepř. Jablka oloupejte a celá vložte dovnitř husy. Husu spíchněte špejlí a nohy zavažte provázkem. Pomeranče oloupejte, rozdělte na měsíčky a vložte na dno pekáče a přidejte cca 1,5 dcl bílého vína a brusinky. Husu položte na tuto směs a pečte v předehřáté troubě na 180 °C pod poklicí nebo alobalem cca 2 hodiny do měkka (záleží na velikosti husy). Následně sejměte víko a pečte cca ½ hodiny, aby se upekla kůrka.


Na karlovarský knedlík budete potřebovat:

20 starších rohlíků
500 ml mléka
5 vajec
5 lžic petržele
špetku muškátového oříšku
pepř
1 lžičku soli
potravinářskou fólii

Rohlíky nakrájejte na kostičky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, žloutky smíchejte s mlékem a lehce ušlehejte. Rohlíky smíchejte s petrželí, solí, muškátovým oříškem, pepřem a mlékem s žloutky. Následně opatrně postupně přidejte sníh z bílků.

Vzniklou směs pokládejte na potravinářskou fólii a zabalte do tvaru knedlíku. Kraje fólie zatočte, uchopte balíček na každé straně jako váleček a celou zabalenou směsí pohybujte jako válečkem po podložce (balíček se utáhne). Pro jistotu přebalte 2x.

Vložte do vroucí vody a vařte 25 minut. Hotový knedlík vybalte z fólie a nechte 3 minuty odpočinout. Poté nakrájejte na plátky silné 1,5 cm.


Na červené zelí budete potřebovat:

1 větší cibuli
olej
středně velkou hlávku červeného zelí
TRUMF drcený kmín
TRUMF skořici
1 jablko
sůl a cukr
vodu
vinný ocet

Cibuli nakrájejte nadrobno, vhoďte na pánev s olejem a nechte zpěnit. Přidejte nakrouhané zelí, osolte, přidejte drcený kmín, lžíci cukru a špetku skořice. Jablko oloupejte a nastrouhejte k zelí. Podlijte vodou a duste do měkka (cca 20 minut a dokud se voda neodpaří). Dochuťte solí, cukrem a octem.


Tip: Můžete dozdobit blanšírovanými kapustičkami a mrkví.

Oškrabte mrkve, nakrájejte na menší kousky a spolu s kapustičkami omyjte. Vložte do vroucí  osolené vody cca na 3 minuty. Mezitím si připravte mísu se studenou vodou a ledem. Poté co nejrychleji vylovte a vhoďte mrkve s kapustičkami do připravené mísy. Nechte zeleninu okapat a servírujte.